Založ si blog

Dominik Dán: Básnik odhaľuje lyriku zločinu

O tom, kto je v skutočnosti Dominik Dán vie len málokto. A je to tak dobre. Môže s drzou úprimnosťou poukázať na krvavé odtlačky vrahov v našom svete, ale rovnako namieriť svetlo poznania aj do vlastných radov. V novej knihe sa ukáže, že čitateľmi obľúbená postava Dánových kníh – detektív Krauz, nie je tak idylickou ikonou policajného zboru. V najnovšej knihe Básnik bol autor k príbehu aj Krauzovi naozaj úprimný.

Najnovšia kniha Dominika Dána je opäť vydareným kúskom vraždárskej zbierky. Treba priznať, že aj autor jeho formátu sem – tam zakolíše, no kniha Básnik je dôkazom, že hoci sa už blíži k dvadsiatke vydaných kníh, stále nestráca paru ani úroveň. Básnik nie je len o zločine, ale aj o zložitej lyrike psychiky, životoch prepletených tak, že rozuzliť ich by bola ešte väčšia tragédia, ako prejsť ich mlčaním.

Ústrednou postavou je opäť Richad Krauz. Tentoraz z neho nebude ostrieľaný majster vyšetrovania, ale vrátime sa do začiatkov jeho pôsobenia na polícii a čias socializmu, do studenej vojny medzi rebelmi a ŠtB, kriminálkou a bežnými ľuďmi, ktorí si chceli, ako to chodí v každej dobe, uchmatnúť trochu lásky a priateľstva.

Tentoraz Dominik Dán okrem drsnej kriminálnej zápletky vyobracal z každej strany aj silu priateľstva. Na jednej stane je šéf Burger, ktorý zaúča Krauza ako nováčika, ale aj svojho kamaráta, s dôverou, ktorá prekonáva hranice zákona a na strane druhej prichádza priateľstvo zanechávajúce krvavé stopy. Nenávisť a náklonnosť, ako blízko majú v skutočnosti k sebe? Zároveň Dán v Básnikovi ulahodí všetkým, ktorí si radi vychutnajú myšlienky, čo ostanú rezonovať aj po dočítaní knihy.

Napriek tomu, že ide o detektívny žáner, čitateľ môže pokojne čítať medzi riadkami, kde je vložený príbeh tak poetický ako báseň. Plný záhadností, lásky, nenaplnených citov aj sexu, klamstiev, komplexnosti života a samozrejme nechýbajú ani veľmi precízne prepracované obrazy vrážd. Napriek vymenovanému som nemal pocit, že je kniha literárny galimatiáš, skôr naozaj podrobne vypointované dielo, ktoré nenudí a má potenciál svojou ľahkosťou čitateľa naozaj strhnúť.

Kto nečítal Dánove knihy doteraz, zrejme ich ani čítať nezačne, kto ich pozná, nepotrebuje príliš hovoriť o kvalite jeho tvorby a napínavom deji. Na záver je potrebné podčiarknuť, že Básnik patrí v Dánovej kolekcii ku knihám, ktoré by čitateľ rozhodne nemal preskočiť. 

Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 230377x
Priemerná čítanosť článkov: 4702x

Autor blogu

Kategórie