Založ si blog

Boris Filan má šťavu, aj keď nepije a nefajčí!

Nie je nič krajšie, ako začítať sa do poézie zemepisu. Boris Filan stvoril niekoľko najlepších slovenských evergreenov. Keď svoj talent, vidieť svet inak, spojí s cestovaním po svete, vypadávajú z toho príbehy, ktoré nie sú typickou učebnicou zemepisu, no ak ide o rozšírenie obzorov a širokospektrálne videnie krásy sveta, je to tá pravá kniha.

Filan má na konte mnoho cestovateľských beletrií, ale Vodka, Duša, Kaviár je trochu iná káva. Aj preto, že hrdina, bohémsky dobyvateľ a búrlivák nám trochu skrotol. Viac spomína na zážitky, ktoré ho postretli v Moskve a Rusku, keď sa plavil po Volge so ženou, ako na výkyvy mladosti. Tie už prenechal svojmu synovi, ktorý by pokojne mohol byť v knihe podpísaný ako spoluautor.

Podnadpis knihy  Vodka, Duša, Kaviár je Rusko rozumom nepochopíš a tak by to malo ostať. Boris  má už po šesťdesiatke a ak nám kniha niečo okrem lekcie z Ruska ponúka, je to aj krásny portrét vzťahu dvoch generácií. Otca a syna. Keď otec ticho lúpe na izbe pomaranče a čaká na syna, ktorý išiel ochutnať, ako chutí moderná Moskva. Dynamická, plná drahých barov, naleštených slečien a lacných limuzín. Alebo naopak? Rusko rozumom nepochopíš…

Ako to už chodí pri knižkách Borisa Filana, ide o zmes zážitkov, prepletených životnými skúsenosťami a historickými faktami. Niekedy takými nepodstatnými, až sú krásne práve preto, že dotvárajú obraz doby, spoločnosti a dokresľujú detaily.

Kniha o Rusku dodnes tak trochu chýbala. Už nie je mýtizovaná socializmom, je bez predsudkov, bez pátosu. Rusko je  také, ako ho vnímal Boris Filan v ére hlbokého socializmu a dnes, keď sa Moskva mení na dychtivú napodobeninu New Yorku. Čo jej ostalo z lesku socializmu a čo prežiarili moderní oligarchovia? Aj o tom je Vodka, Duša, Kaviár. Historické pamiatky a hysterické ulice. Slávne sochy, pamiatky a stavby s neslávne známymi uličkami, ktoré vstúpili do svetových dejín. Lomonosova univerzita, Chrám Krista Spasiteľa, Vagaňkovský cintorín s hrobom Vladimíra Vysockého. Šachový klub štyroch koní vo Vasjukách, Gorkého Nižny Novgorod, Petrohrad cára Petra Veľkého, Ermitáž a hlavne atmosféra krajiny, kde sa žije inak ako všade na svete.

Fotografie, zážitky a silné momenty, to všetko zachytil Boris na svojej dvojceste Ruskom. Raz mu bola spoločníkom žena a raz syn. Akoby sa bál, že ho Rusko samého porazí, rozomelie a celého strávi. Kniha ponúka netradičný pohľad na východ sveta, v ktorom veci nie sú čiernobiele, ako ich ponúkala raz sovietska a raz západná strana. Byť mladým v Moskve je iné, ako byť Borisom, ktorý nefajčí, nepije a priznáva, že Rusko sa zmenilo. Stále nás však omámi poetikou krajiny, ktorú rozumom nepochopíme, ale duša, tá je v poriadku.


Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 231562x
Priemerná čítanosť článkov: 4726x

Autor blogu

Kategórie