Založ si blog

Divočina: Keď o všetko prídete, ostávajú ešte vibramy

Dvadsaťšesťročná Cheryl  stratila všetko. Mamu, zdravie, manželstvo a dá sa povedať, že aj zdravý rozum. Dostala sa do drogového pekla. Keď už nevládala ďalej, obula si vibramy a rozhodla sa prejsť Pacific Crest Trail, štreku dlhú takmer 5000 kilometrov. Sama, s vakom, ktorému hovorila príšera a príšerne veľkými starosťami a primalými skúsenosťami. 

Až mrazivo autobiografická. Aj preto je kniha Divočina od Cheryl Strayedovej tak atraktívna. Niekto by si povedal, že ide o cestopis písaný rukou literárne zdatnej autorky. Toto ale nie je román pre tých, čo chcú poznávať, ako to chodí na hrebeňovke naprieč Amerikou. Divočina je predovšetkým kniha o ceste naprieč vlastným vnútrom. Tá, ako to potvrdzuje aj Cheryl, môže trvať viac ako tisíce kilometrov, dokonca naveky. 

Očistenie je jedna zo základných charakteristík knihy, ktorá sa stala tak známou, že okamžite po vydaní predstavovala aj námet pre filmové spracovanie. Lenže kniha, tá je vždy lepšia ako otesaný svet filmového plátna. Na stránkach  sa neplytvá príliš hojnými opismi prírody, zato sú do prasknutia nabité emóciami. 

Nedozvieme sa, koľko meral štrkáč, ktorý vystrašil naivnú turistku, akú mal farbu a žiadne závažné biologické informácie. Kto hľadá cestopis, nech listuje v atlase. Divočina je farebným svetom jedného dievčaťa, ktoré hľadá samé seba. Sama proti všetkým a celej prírode, s doráňanými nohami prekonáva štíty a vlastných démonov. To je skutočné dobrodružstvo, ktorému hory len sekundujú. 

Čo deň na túre, to nové výzvy a nové životné traumy. Čo je v živote dôležité, keď kráčate iba s jednou topánkou, či v šľapkách obviazanými páskou po strmých chodníkoch? 

Divočina je kniha, ktorú bolo potrebné napísať preto, aby sa na túru mohli vydať aj tí, ktorí žijú na Slovensku a Pacific Crest Trail je pre nich príliš ďaleko. Pre tých, ktorí zápasia s každodennosťou a žijú v predstave, že svet je na nich zlý. Pre milovníkov dobrej literatúry, ktorí sa radi zahĺbia do stránok a užijú si to, čo často tuctovej literatúre chýba. Poctivé ľudské emócie. Je to dielo medzi psychologickým románom, zrkadlom dnešnej doby a jemnou spomienkou, ktorá nám pripomenie časy, keď frčali dobrodružné romány z prírody. 

Divočina patrí k zaujímavým dielam, ktorým sa dostalo veľkej pozornosti a samozrejme aj úctyhodných predajov. To svedčí o tom, že aj v dnešnom svete vedia čitatelia stále rozlíšiť, čo je to dobrá kniha. Hoci má silné autobiografické prvky, nie je iba lacným rozprávaním, divoká Divočina je naozaj príjemným literárnym osviežením. 

 

 

Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

zima, sneh, Chorvátsko, dedina, potok, rieka

Slnko vystriedal sneh. Teploty v Chorvátsku klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov

16.04.2024 23:46

Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 230976x
Priemerná čítanosť článkov: 4714x

Autor blogu

Kategórie