Založ si blog

Volanie Kukučky – kniha, ktorej jeden dej nestačil!

J.K. Rowlingová sa definitívne odpútala od detských príbehov, či drámy a napísala detektívnu knihu porovnateľnú s príbehmi Sira Arthura Conana Doyla. Náležite si zmenila meno, keďže nový román podpísala pseudonymom Robert Galbraith. Ide o výnimočný detektívny zážitok, na pozadí ktorého možno identifikovať aj silný príbeh o poslaní života.

Stačilo by napísať knihu s prvoplánovým dejom a podpísať ju menom Rowlingová. Bol by to zaručený bestseller. V skutočnosti by to ale nestačilo autorke samotnej, ktorá sa vyprofilovala na veľmi talentovanú rozprávačku a svedomie by jej zdá sa nedovolilo vydať zlú knihu. (Zdá sa, že ani útlu.) Jej najnovší počin je príjemne vybrúsený a vzhľadom na rozsah prekvapivo čitateľný. Detektívka Volanie Kukučky je prvým prípadom z detektívnej kancelárie Cormorana Strika, čo už priamo naznačuje, že nepôjde o jednu úspešnú epizódu, ale sériu, čo do istej miery dýcha na krk príbehom Sherlocka Holmesa.

Paralela s najslávnejším detektívom nie je náhodná. Volanie Kukučky zaberá takmer 500 strán textu očisteného od krvavých scén a explicitného násilia. Príbeh vraždy modelky Luly Landry sa javí ako samovražda. Až do chvíle, kým sa o prípad nezačnú zaujímať najbližší a nenajmú súkromné očko, ktorého prípad prominentného klienta vytiahne zo životnej a finančnej tiesne.

Najbližší priatelia, dokonca aj samotný detektív veria, že vyšetrovanie nič neprinesie, pretože modelka s problematickou minulosťou mohla naozaj svoj život ukončiť sama. Všetko sa zmení, keď sa do zahmlených kútov prípadu vnesie nové svetlo. Odhalíte vraha skôr, ako príde na konci knihy rozuzlenie? Stať sa to môže, na druhej strane je príbeh natoľko kvalitným zážitkom, že knihu aj tak dočítate do konca. Koniec – koncov, detektívna línia nie je jediným pozitívom knihy.

Veľmi zaujímavým doplnkom príbehu je postava mladej asistentky hlavného hrdinu. Robin predstavuje dievča, ktorého príbeh sa oplatí pozorne sledovať. O zamilovanej žabe vo veľkom meste a snami sa napísalo množstvo ľúbostných románov, no vo Volaní Kukučky je príbeh vsadený do netradičných udalostí. Končí sa síce životným happyendom, no z iného súdka ako poznáme. Práca, šťastie, láska, peniaze, alebo pocit užitočnosti a zmyslu? Čo si v dnešnom svete volíme a čo prehliadame? Robin sa v knihe rozhoduje a koná v intenciách svojich snov a príjemne kontrastuje s príbehom, ktorý je plný intríg, nešťastia, ľudskej zloby, klamstiev a temných vrážd.

Postavy sú vykreslené do posledného štipku kosti tak reálne, až máte pocit, že vám zaklopú na dvere. Cormoran Strike má črty spoločné s anglickým klasikom Holmesom aj nórskym hrdinom Harry Holem. To samo o sebe sľubuje šťavnatý príbeh plný psychológie, logiky a dramatickosti.  Ak by to bol iba detektívny príbeh, stačila by pokojne aj polovica rozsahu. No Volanie Kukučky je román o živote, ktorý je vystavaný na atraktívnej detektívnej zápletke…

Kniha vyšla v slovenskom preklade 20. februára 2014.

– – – – –

Viac recenzií a príbehov na: http://www.marekmittas.com/

Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 231061x
Priemerná čítanosť článkov: 4716x

Autor blogu

Kategórie