Založ si blog

Obchod s ľuďmi môže mať aj srdce

Chlapec v kufri. Prekvapivý názov a ešte prekvapujúcejší príbeh. Severská literatúra už tradične predstavuje pre slovenského čitateľa more zaujímavých zápletiek, no dvojica autoriek  Lene Kaaberbolová a Agnete Friisová ponúka čitateľom zážitok, ktorý je prekvapivý, rázny a nenechá chladným nikoho, kto má pri čítaní rád zážitok spojený s prekvapivými zvratmi a exkurzom do sveta, kde sa bežný človek bojí.

Podľa názvu a obalu je viac ako jasné, že nejde o romantickú drámu, hoci je kniha dielom dvoch dánskych autoriek. Na pozadí obchodu s ľuďmi sa odhaľujú zápletky, ktoré by nikto v temnom svete mafiánskych praktík nečakal. Rukopis žien vedie príbeh s nehou, no zároveň mu je vlastná drsnosť a naturálnosť zobrazených scén.

Na pozadí zdanlivo jednoduchého príbehu obchodovania s deťmi sa podarilo autorkám zachytiť láskyplný príbeh pretkaný zmyslom pre detail, logiku a cit a toto spojenie a vzájomné súvzťažnosti v románe dokonale fungujú.

Prvá polovica knihy pripomína detektívku s predvídateľným koncom no v istom momente prichádza zvrat udalostí. V knihe akoby sa odvíjala ďalšia a ďalšia dejová línia, ktorá núti čitateľa občas zastať a zamyslieť sa nad otázkou: „Čo ak predsa?“

Svet zločinu a pomoc neboli nikdy tak blízko seba, ako keď láska ženie ľudí do zakázanej zóny a minulosť začne dobiehať v tom najnečakanejšom období. Alebo sú dobro a zlo dve strany jednej mince? Nejde o filozofickú knihu, ale skutočne napínavý príbeh matiek, otcov lásky, nevery a klamstiev. Sveta, do ktorého každé ráno vstávame. Chodíme pomedzi osudy, ktoré sa nás dotýkajú. Denne stretáme stovky ignorovaných príbehov a jeden z nich si autorky vybrali na knižné spracovanie.

Opísali ho brilantným literárnym jazykom. Využili pestrosť slov naplno. Knižka preto plynie bez nudných zákrut a hluchých miest skoro sama. Vďaka zaujímavému konceptu viacerých rozprávaní, ktoré sa vo finále splietajú do jedného celku sa autorkám podarilo vytvoriť absolútnu spätosť čitateľa s postavami.

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že autorky využili jasné charaktery, pri čítaní príbehu spoznáme, že nič v živote nie je jednoznačné. Ani chlapec v kufri.

Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 231592x
Priemerná čítanosť článkov: 4726x

Autor blogu

Kategórie