Založ si blog

Návrat strateného syna nemusí byť dobrou správou

Puto medzi deťmi a rodičmi je niečo vedou nevysvetliteľné. Niečo, čomu nikto príliš dobre nerozumie, aby to uchopil rozumom, ale všetci vieme, aké je silné. Čo nemožno popísať vedeckými vzorcami a tabuľkami, možno vyjadriť mocou slova v literatúre. Na mnoho spôsobov.

Jo Nesbo sa pustil do odvážneho projektu, ktorého výsledkom je próza SYN. Drsná, poctivá zachádzajúca emóciami pod nechty. Zabudnite na Harryho Hola. Nesbo sa v novej knihe oslobodil od jeho zovretia a kultového detektíva nechal odpočívať. Príbeh Syn sa odohráva v inom prostredí, s inými predstaviteľmi, ale nemožno mu uprieť typické rysy Jo Nesba. Precíznosť, dôraz na detail, rozprávačský šarm, nesmiernu uveriteľnosť príbehu a nečakané rozuzlenie.

Príbeh o pomste svojich rodičov je v literatúre už dosť veľké klišé. Preto sa prvé stránky románu môžu javiť ako klasické dielo, ktoré zapadne do knižnice ako ľahký čajový priemer. Osviežením môže byť azda len zápletka zabudnutého chlapca, syna štvanca, zneužívaného na krytie špinavých zločinov, no to všetko je len predjedlom k poriadnej porcii, ktorú na nás Nesbo nasúka. Ide o tučný román, pri ktorého konci by ste si želali, aby mal ešte minimálne o sto strán viac. Doslova, pretože na konci sa vám nechce prestať čítať a radi by ste osudy protagonistov sledovali aj dávno po tom, ako za ne dal autor svoju bodku.

Celá pointa je o spravodlivosti, láske a tak trochu pomste. Keď sa deti rozhodnú zastať svojich rodičov , ide vždy o silné emócie. Nesbo si okrajovo v knihe zabŕdol aj do mafiánskych praktík, prepletenia zločinu a policajných zložiek a ak by sme mohli o jeho románe povedať jediné slovo, napadá ma iba relativistický.

Čo sa javí ako dobro, môže byť len odplata za hriech, výčitky svedomia a skutočné zlo môže byť pozitívnym? Aká je hranica medzi dobrom a zlom ,životom a smrťou? Kto si na tomto svete zaslúži žiť a kto zomrieť? Tieto otázky si prirodzene Nesbo nekladie, na to je kniha Syn písaná príliš rýchlym spádom, no odohrávajú sa na pozadí a začnú rezonovať v mysli pozorného čitateľa už kdesi za polovicou knihy.

Príbeh syn je vydarenou kriminálkou s prekvapivými zvratmi. Hoci je pomsta spojivom všetkých hrdinov a hlavných činov, nemožno ju jednoznačne odsúdiť, alebo s ňou súhlasiť. Je pravdepodobné, že niekde v inšpiráciách knihy autorovi zarezonoval biblický príbeh o návrate strateného syna. No návrat Nesbovho Syna je poňatý trochu inak. Nemusí byť skrátka pre každého dobrou správou.

Kniha je príjemným osviežením súčasného kriminálneho žánru…

 

 

Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 230378x
Priemerná čítanosť článkov: 4702x

Autor blogu

Kategórie