Založ si blog

Stretol som Agathu Christie. Vyzerá sexi a žije vo Švédsku

Nebolo to stretnutie osobné, hoci osobité a hlboké. Bolo reálne len natoľko, ako som si dokázal zreálniť knižné obrazy vo vlastnej mysli. Nemožno veriť v reinkarnáciu, pretože keď skutočná Agatha Chriesie umrela, mala Camilla Läckberg už dva roky. Ale aj tak mi nikto nevyvráti, že kniha Vražda s vôňou mandlí, ktorá v roku 2013 vyšla v češtine, nepredstavuje rovnako fenomenálnu kategóriu detektívok, aké servírovala britská majsterka napätia. Vo formáte, štýle aj rozsahu upravenom na modernú dobu Camilla Läckberg plnohodnotne preberá štafetu.

Kniha Vražda s vôňou mandlí prekvapí už na prvý pohľad. Detektívka na 144 stranách? Je ako stvorená na prečítanie jedným dychom, ale v prípade tohto príbehu platí, že kvalita nemusí mať 200 strán balastu, ale rýchly, dynamický a napínavý ťah až do posledných stránok dramatického vyvrcholenia a lá Sherlock Holmes.

Martin Molin, policajt navštívi svoju priateľku na rodinnej oslave. Všetko by bolo v poriadku, keby miesto oslavovania nemusel riešiť rébus komplikovaných vzťahov a odhaľovania vraždy v rodine, ktorú na pár dní na opustenom mieste uväznila ľadová búrka. Kto vraždí, kto je nevinný? Všetko sa stmeľuje do príbehu, kde sa vyplavujú na svetlo sveta temné rodinné tajomstvá a vrahom môže byť každý v miestnosti. Ale možno je všetko inak… ako to aj v živote chodí.

Aj vám tento motív pripomína temné a skľučujúce chvíle, tak povestné pre detektívky, ktorým nechýbala logika, prekvapivé vyústenia a pritom nešlo o scény plné krvi a násilia, ale o brilantnú hru intelektu a drámy v jednej miestnosti? Atmosféru, ktorú v sebe niesli tradičné detektívky Camilla Läckberg oživila v plnej kráse. Ak keď je reč o kráse, Camilla dokazuje, že aj spisovateľky vedia byť rovnako atraktívne,  ako ich príbehy, ktoré vynášajú z hlbín duše.

Vražda s vôňou mandlí si rozhodne zaslúži pozornosť. Je knihou, ktorá sa hodní do knižnice každého milovníka tradičného detektívneho žánru. Je to do slova a do písmena literárna jednohubka s hutnou zápletkou bez toho, aby sme mali pocit, že textu je priveľa. Je ho tak akurát. Na prijemné poobedie strávené s dobrou, napínavou knihou.

 

 

Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 232103x
Priemerná čítanosť článkov: 4737x

Autor blogu

Kategórie