Založ si blog

Dvanástka – rok nula opäť začína

dvanastkaPríde čas, keď aj to najkrajšie Ferrari stratí cenu. Vírus zachváti ľudské mysle a premení bežne rozhádané skupiny na spojencov v túžbe po krvi. Tí čo prežijú odhaľujú svoju tvár, bojujú medzi sebou a utekajú. Utekajú pred osudom, pred apokalypsou, pred koncom sveta. Dá sa vôbec niekde ujsť? A už nie je vôbec dôležité, aký je cieľ, pretože cieľom sa stáva samotná cesta úteku. Partia utečencov v autobuse putuje cez Spojené štáty, ktoré už oficiálne ako národ prestali existovať. Román plný zvratov, podmanivej atmosféry, ľudskej sily, slabosti, lásky, kresby charakterov a vôbec nevadí, že na pozadí ide o upírov. Pretože Dvanástka od Justina Cronina je román o ľuďoch… a ich dňoch zúčtovania.

 

Dvanástka je bezpochyby apokalyptický thriller, ale nemožno povedať, že iba ďalším z rady. Ide o skutočné spisovateľské majstrovstvo, ktoré vťahuje do deja. Dokonalý štýl núti hltať riadky a zrazu zistíte, že nie ste v deji plnom upírov, ale ľudských dilem, strachov, pocitov, ktoré Cronin dokázal pomocou brilantných autorských zručnosti pretaviť do živých obrazov. Dokážu vyvolať mráz na chrbte a literárnym postavám držíte palce a fandíte. Román je zaujímavý aj v prístupe k nazeraniu na dobro a zlo. Ide o podprahovú schému, ktorá sa odhalí len pozornému čitateľovi a omnoho silnejšie ako pach krvi sú hodnoty.

 

Stephen King ocenil knihu pre jej obrazotvornosť a striedmosť, hoci líniovú presnosť a dokonalú drobnokresbu. Tak vernú, že na chvíľu máte pocit, že sa budete báť, keď sa zvečerí a do nosa vám niekde udiera až nápadne silný pach nafty.

 

Na začiatku všetkého je vládny experiment Noe a ako to už chodí, kde sa do niečoho pustia vládni predstavitelia, končí to poriadnym fiaskom a tragédiou pre bežných ľudí. Noe sa ale objavuje ako skaza najhrubšieho zrna, no paradoxne nie vždy je najväčším nepriateľom ten, kto sa tak skutočne tvári. Ten s priateľskou tvárou býva ešte nebezpečnejší.

 

Ide o thriller, pri ktorom treba pevné nervy. Napínavé kapitoly nás vedú strhujúcimi zážitkami plnými obrazov o svete, ktorý nie je možné zažiť, ochutnať, iba si predstaviť. Preto je tak čarovný, že stranu za stranou máte chuť ponárať sa hlbšie do ríše fantázie.

 

Román má cez 500 strán, čím s ľahkosťou rozvracia očakávania vydavateľov, že hrubé knihy dnes nie sú v móde. Koniec koncov, ocenil ju samotná kráľ hororu King, ktorý s objemom svojich kníh nezaostáva.

 

V prípade Croninovej Dvanástky je päťstovka strán výnimočne dobre stráveným časom pre všetkých, ktorí majú blízko k žánru mierneho SCI – FI rezaného napínavou akčnosťou a futuristickmi výjavmi spolu s rozprávkovými bytosťami. V tejto koláži nuda nehrozí a ak by ste sa náhodou pri čítaní mierne futuristického príbehu pristihli, ako sa zamýšľate nad hodnotami, existenciou a životom, neskĺzli ste na zlú cestu, iba ste sa rozhodli vojsť pod povrch a čítať pomedzi riadky, pretože aj to Dvanástka umožňuje…

Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 231174x
Priemerná čítanosť článkov: 4718x

Autor blogu

Kategórie