Založ si blog

Ako funguje zázračná moc slov. ..

Každá abeceda má obmedzený počet písmen. Slovná zásoba obsahuje istý počet slov. Máme k dispozícii rovnaký materiál a pritom iba niektorí dokážu využiť moc jazyka naplno. Pred pár dňami sa mi dostala do rúk kniha Reklamní slogany od Lionela Salema v českom preklade. Jej kvality sa skrývajú v odhalení sily slovných spojení, ktoré zmenili svet. Viac ako 2500 sloganov páli silným kalibrom.

Lionel Salem je emeritným profesorom na University of Paris – Sud a hosťujúcim profesorom Harvadskej univerzity. Na problém jazyka a jeho vplyvu na myslenie sa preto pozrel odborným očkom. Brožovaná kniha Reklamní slogany má niečo cez 200 strán a jej hlavným ťažiskom sú ako už názov prezrádza, reklamné slogany.

Výnimočnosť knihy nie je v teórii. Nepodáva rady, návody, odporúčania ako tvoriť reklamu, spájať slová a vyberať písmenká do viet, ktoré vojdú do histórie. Na to stačí asi päťstranový úvod, kde autor poznamenáva základné kvalitatívne a psychologické atribúty sloganov. Potom ide priamo na vec.

Kniha nie je pre začiatočníkov v reklame a preto implicitne predpokladá, že teórie už má každý plné zuby. K dispozícii nájdeme viac než 2500 autentických sloganov. Rozdelených podľa sily, kvality, obľúbenosti. Taktiež podľa spoločností a oblasti podnikania. Popásť zmysly na hre slov si môžeme na sloganoch z oblasti On- line služieb, topánok, medicíny, potravinárstva, elektroniky a mnohých ďalších odvetví. Z každého rožka troška.

Slogany sú uvádzané v originálne anglickej verzii a českom preklade. Čitateľ má možnosť nazrieť aj do zvukomaľby pôvodných sloganov, ich viacvrstvových významov a priamo praxou, bez zbytočných rečí, postupom knihy chápať alchýmiu slova.

Pri niektorých reklamách sa nachádza stručné vysvetlenie a poznámky autora. Poukázanie na ich kvality, spôsob tvorby a efekt. Psychológia, myslenie, odkaz, životná filozofia stotožnená so značkou. To všetko dokážu vystihnúť dve, tri slová, ktoré sa nám zapíšu pod kožu.

Po dôkladnej kanonáde reklamnými sloganmi prichádza netradičný záver knihy. Viac ako päťdesiat strán venuje autor histórii vzniku tých najlepších sloganov od firiem ako Ferrari, SONY, TESCO, Swatch, NOKIA, NIKE, MERCEDES, ADIDAS a ďalších. Nazrieme priamo do kuchyne najlepších a môžeme odpozorovať, ako sa tvoria slogany, čo doslova zľudoveli. Opustili reklamu a stali sa súčasťou slovníka miliónov ľudí. Spoznáme, koľko driny, filozofie, mesiacov práce a kumštu aj umenia sa skrýva za výsledným slovným spojením, ktorého prvotným poslaním bolo predať, predstaviť, spropagovať produkt.

Kniha reklamné slogany tak ako žiadna iná kniha, otvorene hovorí, že používanie slov nie je len nezmyslené trkotanie, ale skutočná mágia. Je len otázka, ako toto kúzlo vieme, chceme a budeme používať.

Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 230375x
Priemerná čítanosť článkov: 4702x

Autor blogu

Kategórie