To sushi musíš ochutnať. . !

28. novembra 2012, marekmittas, Nezaradené

 

Povedal som si, že je čas, keď som už o zdravotných výhodách a chuti sushi počul mnoho ráz. Rovnako som ale vnímal, že nie je jednoduché vybrať si to správne miesto, kde by som sa vzdal svojho sushi panenstva. Vybral som sa s najvyšším stupňom odhodlania do reštaurácie, kde školil personál kuchár Yuki Omaki priamo z Japonska a naučil ich jedlá, ktoré chutia rovnako, ako v krajine vychádzajúceho slnka. Potom prišla dilema, ako si poradiť s tými zvláštnymi tvarmi na tanieri. Našťastie v reštaurácii bratislavského Hotela Mama´s pamätali na to, že nie každý sa narodí s paličkami prirastenými k ruke a srdcom gurmána, ktorý  inštinktívne vie, ako z toho rajského pokrmu vyťažiť čo najviac chuťových zážitkov.

Keďže sa špecializujú na japonskú kuchyňu, bol čas otestovať, či sa len nechvália cudzím a exoticky príťažlivým perím. A oriešok som bol tvrdý, keďže chalanovi odchovanému na bryndzových haluškách, tanieri buchiet s makom, japonské názvy príliš veľa nepovedia.
Vstupom na neznámu pôdu je každý  v tom momente nepriateľ. V Hoteli Mama´s však pozerajú ústretovo aj k tým, čo berú prvý raz do rúk paličky a vydávajú sa na ťaženie gurmánstvom.

Atraktívny interiér reštaurácie ponúka aj obedové menu, ale jasné, že je lákavejšie vychutnať si sushi bez stresu z krátkeho obeda, hoci kto raz okúsi jedinečnosť tejto rybacej hostiny, aj obedové menu bude vytrhnutím zo všednej reality.

Nigiri sushi, Hoso maki, Temaki, Futomaki a ďalšie pojmy z japonskej kuchyne boli pre mňa španielskou dedinou. Zasvätenie bolo špičkové a to nielen do spôsobu jedenia sushi, jeho druhov, ale aj kombinácie wasabi a sójovej omáčky, zeleniny, ryže. Ak ale chcete ochutnať aj inú ako štandardnú sójovú omáčku, perličkou je, že v Hoteli Mama´s miešajú svoju vlastnú, špičkovú, ktorá len doťukla skvelý a netradičný gurmánsky zážitok na stole.

Čerstvé a šťavnaté kúsky lososa a sviežich rýb so zeleninou a špeciálnou octovou ryžou, zeleninovou oblohou a Gari zázvorom za každým sústom. A hoci nemám šikmé oči, vďaka skvelým chuťovým zážitkom som ich rád slasťou prižmúril.