Založ si blog

Kniha nemusí dušu vždy len pohladiť, ale ju aj pohltiť

Hodvábnik-Robert-GalbraithDetektív Cormoran Strike v podaní Roberta Galbraitha, alias J. K. Rowlingovej, sa opäť vracia na scénu. Tentoraz s príbehom, ktorý chcela autorka ozvláštniť akýmsi dejom v deji, príbehom paralelného sveta, do ktorého sa čitateľ so zmyslom pre abstrakciu rád ponorí. Kniha Hodvábnik prináša napínavý detektívny thriller viacerých úrovní. V porovnaní s prvým detektívnym pokusom od Rowlingovej v podobe Volania Kukučky rozhodne nezaostáva. 

Rowlingová po ukončení ságy Harryho Pottera vhupla rovnými nohami do detektívneho žánru. Tento pokus ustála veľmi dobre a vracia sa s novinkou. Prvotina Volanie Kukučky priniesla úspech nielen autorke, ale aj novej postave detektívneho žánru Cormoranovi Strikovi. Ten sa po vzore Sherlocka Holmesa, či Harryho Hola od Jo Nesba vyznačuje istou mierou svojskosti, geniality a „pokafraného života.“ Akoby to bolo to pravé podhubie pre zrod skvelých detektívov, ani vo svojej druhej úlohe súkromného očka literárna postava nezlyháva. 

Tentoraz ide o zauzlený prípad spisovateľa, ktorý napísal knihu z prostredia vydavateľov, autorov, spisovateľov, skrátka z knižného sveta. Jedným zo zaujímavých momentov je, že kniha, ktorá sa zdá byť hlavným motívom zmiznutia spisovateľa a jeho vraždy nesie názov Bombyx mori, čo v prehľade znamená priadka morušová, bežne nazývaná hodvábnik. Čitateľ tak metaforicky dostáva do rúk nevydanú knihu, ktorú napísal nebohý spisovateľ. Vtiahne nás do deja, kde autora „strávila“ jeho vlastná kniha. Samotné výjavy brutality tak pripomínajú rukopis kontroverzného spisovateľa.  

Ide o príbeh, ktorý nestavil na príliš ráznu dynamiku deja. To prezrádza už aj letmé prelistovanie knihy s objemom takmer päťsto stránok. Z technického hľadiska, ako už aj postava detektíva napovedá, ide o návrat do starého detektívneho žánru. Rowlingová si s Harrym Potterom uvedomila, že tu chýbal aktuálny rozprávkar. Tentoraz pochopila, že tu chýbajú tradičné príbehy ako z pera Agathy Christie a presne takúto dávku napätia ponúka z vlastného pera. Kniha je príjemnou lahôdkou v súčasnom detektívnom žánri písaného akoby podľa severskej šablóny. Na druhej strane by možno bola atraktívnejšia, ak by ešte pár strán ostalo preškrtaných. No milovníci tradičných príbehov sa na dlhšej dovolenke určite zahĺbia aj do košatejších scén Hodvábnika a vychutnajú si pomalšiu, ale príjemnú jazdu plnú mrazivého napätia a záhad.

 

 

 

Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 230180x
Priemerná čítanosť článkov: 4698x

Autor blogu

Kategórie