Založ si blog

Slováci si málo cenia históriu aj rozkoš. . .

Románové rozprávanie o hľadaní rozkoše, Velestúr, nie je len prvoplánovým príbehom so šťastným koncom. Berie nás okrem zákutí ľudskej duše, osobných bojov aj do histórie Slovenska a otvára zaujímavé miesta, ktoré sa oplatí preskúmať aj naživo.

Muž, Žena a Liečiteľ. Tri postavy, ktoré sa vinú celým príbehom románu Velestúr. Jozef Banáš si prepožičal názov od slovenského pohoria v Kremnických vrchoch. Nie náhodou. Podľa indícií sa práve tu nachádzajú runy, pôvodné písmo starých Slovanov, ktorých pravosť by dokazovala, že na našom území bola vyspelá civilizácia a písmo už aj pred samotným príchodom Cyrila a Metoda. Román Velestúr však nie je zemepisnou príručkou, hoci nejeden Slovák si určite toto miesto zaradí k itineráru letných, či jarných výletov. Ide o nesmierne atraktívne aj historicky cenné miesto, veľa Slovákov ani netuší, kde sa nachádza a aká je jeho história.

Starí slovanskí bohovia, mystika a hory, to všetko je len pozadie k hlavnej dejovej línii, hľadaniu rozkoše. Tá však nie je vnímaná v čisto hedonistickom zmysle požívačnosti, skôr epikurejského charakteru pokoja v duši.

Hlavným hrdinom je úspešný spevák, pretekár, dobrodruh. Muž posadnutý chuťou víťaziť, meniť svet, byť lídrom davov a neustálou jednotkou. Len niečo akoby stále chýbalo. Neustále plahočenie sa za cieľovou páskou si pýta daň v podobe rozpadu rodiny aj samého seba. Strata rovnováhy je niečo nezdravé a preto sa všetky snahy dokázať sebe aj svetu výnimočnosť akosi vymykajú účinku.

Nájsť seba, nájsť svoju cestu a nielen k sebe, ale aj ľuďom, na ktorých nám záleží, v tom niekde je skutočný dúšok rozkoše. Pri čítaní riadkov románu Velestúr sa čitateľ zamyslí, rozcíti, začne sa zaujímať o Slovanské dejiny a pochopí, že Jozef Banáš je svetový autor. Velestúr svojou tematikou aj duchovným presahom neimituje, ale ľahko pripomína knihy Paula Coelha. Kto ho má rád, zaručene si obľúbi aj Banášov literárny výstup na Velestúr.

Spojenie dynamického a pútavého príbehu s mystikou a duchovnom sa Jozefovi Banášovi podarilo veľmi príjemne a hoci je niečo cez 250 strán pútavého čítania záležitosťou na jeden víkend, nastoľuje otázniky, plány a dokonca aj trasy výletov, ktoré ostanú v nás živé dlho po otočení posledného listu. Román Velestúr inšpiruje k tomu, aby sme sa viac zaujímali nielen o rozkoše duše a života, ale aj našu vlastnú históriu.

 

 

Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 230175x
Priemerná čítanosť článkov: 4697x

Autor blogu

Kategórie