Založ si blog

Netopierí muž! Príbeh, ako Jo Nebsko začínal písať krimi

Nie je veľa možností, ako sa dá nahliadnuť späť do minulosti. Jednou z nich je knižka Netopierí muž od Jo Nesba. Hoci to nie je žiadne SCI-FI a ide o plnokrvný severský kriminálny thriller, slovenskí čitatelia sa môžu pozrieť, ako to bolo nielen s prvým prípadom inšpektora Harryho Hola, ale aj s autorskými začiatkami Nesba v kriminálnom žánri. 

 

Dvadsať rokov dozadu…

Kto už čítal niektorú z Nesbových kníh, z akejsi zotrvačnosti a túžby po ďalšom mrazivom dobrodružstve siahne aj po knihe Netopierí muž. Na začiatku zostane prekvapený. Ešte raz si pozrie dátum vydania a hoci uvidí aktuálny rok 2014, po bližšom skúmaní pochopí, kde je pes zakopaný. Ide skutočne o prvú zo série Nesbových kníh. Nie takú, ktorá sa po úspešnom rozprávaní deja vracia retrospektívne na začiatok a odhaľuje tajomstvá minulosti, ktoré autor dodatočne napísal. V prípade Netopierieho muža ide o skutočnú prvotinu z roku 1997, akurát na pulty slovenských kníhkupectiev sa dostal s takmer dvadsaťročným meškaním.

Môžeme si preto vychutnať napínavý dej, podstatu toho, čo sa udialo v živote Herryho Hola, aj  oceniť, že za roky písania sa Nesbo vypracoval z vcelku priemerného spisovateľa na skutočný diamant.

Netopierí muž je dobrá kniha

O čo ide? Netopierím mužom začína sága kontroverzného nórskeho vyšetrovateľa. Prípad sa odohráva v Austrálii a Harry odhaľuje, čo v živote ho trápi, čo spôsobilo jeho problémy s alkoholom. Tak trochu imituje štýl neotesaného Jamesa Bonda, najmä v posteli so ženami, ale inak je to starý Hole, ktorý sa nezmení ani v ďalších sériách.

Inšpektora vyslali na opačný koniec sveta, aby sekundoval miestnemu policajnému zboru pri objasnení vraždy nórskeho dievčaťa. Okrem toho sa má zbaviť problémov s alkoholom a dostať sa z psychických ťažkostí. Ako to už býva, všetci sú tak trochu neschopní, preto Hole preberá iniciatívu, len čo zistí, že nejde o jedinú vraždu, ale že má dočinenia s masovým vrahom. Rozplieta svet homosexuálov, boxerov, prostitútok aj vetchej lásky, života plného sklamaní, nádejí a všetkého okolo toho. Ak sa vám zdá, že je to trochu myšmaš a máte pocit, že by sa niečo mohlo aj preškrtať, je to pravda. Okrem samotného deja sa stretávame aj s niečím skutočne novým. Máme možnosť pozrieť na autorské začiatky spisovateľského génia. Zisťujeme, že príbeh je dobrý, ale na to, aby sa Nesbo vypracoval do súčasnej formy, muselo ešte pár rokov prejsť. Ak by sme nepoznali vrcholné Nesbove diela, kniha by bola skvelou, no v porovnaní s jeho ďalšou literárnou kariérou je len dobrou.

Spoznáte začiatky Hola aj Nesba

Dej má niekoľko hluchých miest. Príliš rozvláčne opisy nepodstatností. Nesbo akoby cielene spomaľoval dej, alebo potreboval vyplniť stanovený počet znakov.  Zároveň akoby sa ešte obával naplno prejaviť v krvilačnosti, ktorá už ďalším dielam nechýba a tak dostávame opatrné dielo so silným príbehom, dobrou zápletkou, skvelým koncom, pretkané suchšími časťami, ktorými sa treba prehrýzť, alebo ich rýchlo preletieť.

Kniha Netopierí muž je určite pochúťkou pre gurmánov severskej krimi a nebude sklamaním. Je však výletom do čias, keď Nesbo ešte len začínal žiariť a tak vďaka oneskoreniu kniha vyrozpráva nielen príbeh Haryho Hola, ale aj fenomenálneho začiatku a posunu jedného z najlepších svetových autorov súčasnej krimi.

 

– – – – –

Viac recenzií a príbehov na: http://www.marekmittas.com/

Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 230178x
Priemerná čítanosť článkov: 4698x

Autor blogu

Kategórie