Založ si blog

Literatúra na cestách posunula hranice literatúry

Vyrazili. Jozef Banáš, Rasťo Piško a Marek Mittaš. Ako traja literárni jazdci mieriaci do Novák, Bojníc, Handlovej, Ráztočna a Prievidze. Literatúra na cestách vo štvrtok a piatok 3. – 4. októbra 2013 zavítala do prevažne banského regiónu a priniesla silu slova. Autori sa stretli so stovkami čitateľov a na konci cesty sme si povedali, prídeme zasa. 

Desať hodín ráno. V sále Kultúrneho centra Nováky. Na prvej besede čaká takmer 200 žiakov. Od deviatakov až po milovníkov literatúry zo Spojenej školy – Gymnázia a Strednej  odbornej školy v Novákoch.

Všetci autori hovorili o svojich literárnych začiatkoch a povzbudili študentov v tvorení školského časopisu. „Čítajte, pretože knihy vám dajú omnoho širšie vnímanie reality a slovnú zásobu. V živote, aj na prijímacom pohovore je dôležité vedieť svoje myšlienky formulovať a svoje vzdelanie aj náležite prezentovať,“ hovoril Jozef Banáš o motivácii k čítaniu. Mittaš potvrdil, že literatúra učí mladých ľudí pozerať sa na svet kriticky a nielen prvoplánovo, ako vidieť v televízii. Rasťo Piško všetkých presvedčil, že nie je len zabávač, ale skvelý autor a priblížil mladým ľuďom príbeh z knihy Hačava, ktorá má autobiografické črty z čias, keď strážil štátnu hranicu so samopalom v ruke. Vážne debaty aj vtip, v Novákoch sa autori cítili skvele, ale v Handlovej ich už čakalo ďalšie publikum. V dopoludňajších hodinách zavítali do Knižnice v Handlovej stredoškoláci a o 15.00 hodine sa naplnila knižnica opäť. Tentoraz prišli aj starší aj mladší, ktorí prejavili záujem aj o plamenné diskusie a rozoberanie motívu knihy KÓD 1 od Jozefa Banáša, ktorá aktuálne rezonuje na slovenskom knižnom trhu.

Diskusia ku Kódu 1 sa rozpútala aj v  hoteli Bojnický vínny dom, kam zavítalo niekoľko desiatok priaznivcov slova. Príjemnú atmosféru len podčiarkol moderátor večera Dušan Schut, ktorý každému z autorov dával dobre cielené otázky. Nikto sa nevyvliekol z odpovedí a o smiech aj ukážky z tvorby nebola núdza. Večer v rytme literatúry sa chýlil k záveru. Autori potrebovali načerpať sily, v piatok ich totiž čakal nabitý program.

Piatok 4. októbra začínal ráno v domove sociálnych služieb Nový domov, ktorý je denným i pobytovým zariadením pre imobilné deti, mládež a dospelých občanov. Prečo sem s literatúrou? „Chceli sme doniesť slovo aj tam, kde väčšinou nezavíta,“ komentoval rozhodnutie Mittaš.  Medzi mladými ľuďmi autori našli mladých nadšencov poézie, prózy aj cestovania.

„Zanechali sme inšpiráciu k tvorivosti a radosti života,“ skonštatovali všetci traja autori cestou do Hornonitrianskej knižnice v Prievidzi, kde v plnej spoločenskej miestnosti rezonovali otázky kvalitného scenára filmu, ako pripraviť knihu, ako začať, ako sa dostať aj z regiónu na knižný trh.

Literatúra na cestách po besede zamierila do Ráztočna, kde sa konalo stretnutie so žiakmi základnej školy, ktorú navštívili aj obyvatelia obce. „Snívajte, ale pracujte na sebe, vzdelávajte sa a buďte najlepší,“ motivoval mládež Jozef Banáš. „Čítajte, pretože po prečítaní každej jedinej knihy sa stanete novým človekom,“ doplnil Marek Mittaš a Rasťo Piško pobavil aj ukážkami zo svojho poľského slovníka.

Záver večera aj celej cesty prebehol v Galérii Art Point v kine Baník v Prievidzi. Príjemná atmosféra s Prievidžanmi medzi umeleckými dielami. Každý autor predstavil svoju tvorbu a nakoniec sa rozlúčili s hornou Nitrou s pocitom, že počas ôsmich besied rozdali mnoho inšpirácie, myšlienok a opäť posunuli hranice literatúry o kúsok ďalej z čítaniek do bežného života.


Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 07:40

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 231549x
Priemerná čítanosť článkov: 4725x

Autor blogu

Kategórie