Založ si blog

Syn Stephena Kinga je KING!

Už dlhé roky som fanúšikom kníh Stephena Kinga. Majú svoje čaro, šmrnc, vedia zaujať bez ohľadu, či sú útle, alebo presahujú päťsto strán. Len nedávno som mal možnosť stretnúť sa s príbehmi majstrovho syna. Volá sa Joe Hill a píše poviedky. Pre to druhé my bol hneď sympatický. Navyše zatína do živého a je to klasik hororu. Nepoškvrnený trendmi, modernými motívmi, ide svojou cestou ako jeho otec a je jasné, že neúspech sa ho netýka.

Samotný názov knihy Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy naznačuje, že autor sa nevezie na mainstreame. Kniha obsahuje pätnásť poviedok a jeden prídavok. Sám som začal čítať knihu práve od prídavku. Akoby s tým autor počítal, pretože  Šeherezádin psací stroj priam vovádza do deja knihy a vytvára okolo nej zvláštne fluidum napätia.

Syn sa majstrovi hororu jednoznačne vydaril. Temný až do špiku kosti. Z jeho poviedok sršia nápady, netradičné až bizarné situácie. Niektoré zápletky sú možné len v krajine fantázie, pri iných sa budete presviedčať, že to predsa nemôže byť pravda. V každom prípade je poviedková kniha ukážkou toho, že klasický horor, rezaný krvou, mystikou aj SCI – FI stále neumrel.

Len čo sa zahryznete do knihy, okamžite pocítite spojenie so svetom, v ktorom autor žije. Nazriete do sveta fantázie, ochutnáte Snídane u vdovy, spoznáte Černý telefon, či Pop Art – poviedku, ktorá patrí asi k najfuturistickejším dielam zbierky.

Joe Hill je zaťažený na poviedky. Je to vidieť na prvý pohľad. Jeho zmysel pre hutnosť deja, rýchle zvraty a vypointovaný dej sú vybrúsené do posledného detailu. Žiadny zbytočný balast, snáď len kde – tu intelektuálna odbočka, aby ani horor nebol prvoplánový.

Vyrovná sa syn otcovi? Jablko rozhodne nepadá ďaleko od stromu, ale nie každý, kto číta Kinga si bude pochvaľovať dielo jeho syna a naopak. Avšak ostáva povedať spolu so slovami na prebale knihy, že Stephen King môže byť na svojho syna právom hrdý.

Kniha je atraktívna pre tých, čo chcú vojsť hororu pod kožu a tých, čo majú radi poviedky, ktorých je na tomto svete stále menej. Joe Hill potvrdzuje, že kým tu budú autori ako on, poviedky budú stále v kurze. V knihe  Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy ide o atraktívne kúsky ľadovej sprchy a horúcich chvíľ,  čo je dobrá kombinácia na plnohodnotné prežitie emócií pri čítaní.

Hoci Joa Hilla podľa mena k špecialistovi na strach neprisúdite, podobajú sa omnoho viac ako len tvárou. Joe Hill je totiž vo svojom žánri skutočný KING!

Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 230368x
Priemerná čítanosť článkov: 4701x

Autor blogu

Kategórie