Založ si blog

Kráska a netvor – studnica krutosti je naozaj hlboká

Dominik Dán prichádza s novou knihou Kráska a netvor vo veľkom štýle. Čo majú spoločné odhodené dieťa, pach smrti, umierajúca žena, dôchodcovia a bezdomovci s tráviacimi problémami, miliardári s bežnými študentkami, ktoré sa aklimatizujú na veľké mesto? Vraždárska úderka prichádza po letnom oddychu do práce a Krauz, Chosé, Burger, Váňa Petra a spol. roztáčajú kolotoč napínavých udalostí vo veľkom. Na konci však nezvoní zvonec, ale rozpletie sa záhada obeseneckého lana, ktoré láka ako magnet z prebalu knihy.

Dominik Dán je nesporne slovenský kriminálny fenomén. Rovnaké postavy, rovnaké policajné prostredie a vždy má čím prekvapiť. Paleta zločinu je v jeho podaní pestrá a farbistá. Dominik Dán má svoju líniu a schému, na základe ktorej rozvíja vždy nový prípad. Tentoraz si dal záležať, aby ukázal zločin v jeho skutočne zákernej podobe. Odhodené dieťa s ťažkým kameňom na hrudi prežije, no študentka, ktorej chýba bradavka, tvár má rozbitú na kašu a pritom ešte pred pár dňami sa smiala s kamarátmi na lodi, je definitívne na konci s osudom. Majú títo dvaja niečo spoločné?

Vrah si nevyberá. Alebo áno? Kniha je nasiaknutá beštiálnosťou, no napriek tomu, že ide o poriadne temný príbeh dvoch paralelných epizód, všetko sa splieta a stretá v mnohých bodoch, tak ako sme už u Dána zvyknutí. Na druhej strane poskytol čitateľovi aj pár famóznych odbočiek a slepých uličiek, ale tak to dobré detektívky robia.

Napriek tomu, že kniha je o vraždách, temnom svete klamstiev a drog, nie je masakrom tretej kategórie. Krvi tečie len toľko, koľko je potrebné a Dominik Dán neskĺzol k šťavnatým scénam plným násilia. Je to detektívka založená na hre charakterov, ktoré sa na viac než 300 stranách odbaľujú ako zubné kazy pod bielou sklovinou. Veď žiadny vrah nemá násilie napísané na čele a často je komplikované poznať, čo je pravda a čo lož.

Dominik Dán si len tak okrajovo, ako to už u neho poznáme, zadrapol aj do malátnosti systému, politiky a trochu si na ramene čitateľa poplakal aj nad nemohúcnosťou polície a dobra v súboji s byrokraciou. Realisticky ukázal svet,  v ktorom sa nemusí všetko končiť dobre a mŕtvi už jednoducho nevstávajú. Ide o napínavý príbeh, no čitateľa zapája dohry v podobe logických analýz a dedukcií. Úchvatne si ho ovinie okolo prsta, aby mu naservíroval ďalší zaujímavý príbeh.

Kniha je hrdým reprezentantom Dánoviek a hoci je vsadená do sveta moderného mesta, nezvádza k moralizovaniu, filozofovaniu, je jednoducho tvrdá.

Predstavuje thriller, ktorý je potrebné zhltnúť za deň maximálne dva, pretože, čo kapitola, to obsesívne očakávanie, čo prinesie nová strana. Napätie stupňuje autor do veľkého finále, ktoré by si možno ešte žiadalo pár strán detailov, no je to vec vkusu a prekvapivý záver je tak trochu Dánovou doménou a inak nepristupuje ani ku Kráske a netvorovi.

Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 230407x
Priemerná čítanosť článkov: 4702x

Autor blogu

Kategórie