Založ si blog

Kedy človek patrí do starého železa?

K tejto otázke ma podnietila fenomenálna kniha Jonasa Jonassona – Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol. Storočný Allan Karlsson je hrdina očarujúceho príbehu, ktorý sadne na nôtu všetkým, ktorí majú radi príbehy ako Forest Gump, Obsluhoval som anglického kráľa, či Osudy dobrého vojaka Švejka. Zmes absurdity, vtipu, čierneho humoru a výpovede o živote. Kniha s jednou z najstarších literárnych postáv v  histórii boduje na plných sto bodov.

Jonas Jonasson je švédsky autor a dokonale pokoril predsudok, že na severe sú magické len kriminálky a fjordy. Pracoval ako novinár, neskôr bol konzultant v mediálnej agentúre. Po dvadsiatich rokoch v zhone dal výpoveď a usadil sa v Švajčiarsku, kde dokončuje svoj druhý román.

Chcel zanechať svetu viac, ako len články, ktoré sú staré už druhý deň po vydaní. S knihou „Storočný starček“ sa mu to podarilo na prvý šup. Stala sa hitom. V  Nemecku strelili dva milióny kusov, vo Francúzsku, Holandsku a  Taliansku sa ocitol na najvyšších priečkach predajnosti. „Storočného starčeka“ preložili do 35 jazykov, takže niečo na tej knihe je.

Hlavná postava prekročí okno na deň svojich stých narodenín. Jednoucho nechce byť cvičenou atrakciou pre starostu, médiá a celý domov dôchodcov, kde mu opatrovateľka lezie na nervy viac ako letný hmyz. Vykročí cez záhradu a neobzerá sa späť. Na stanici náhodou odnesie kufor plný miliónov. Ale to nie je pointa knihy. Ani to, že po storočnom starčekovi pátra súčasne polícia aj podsvetie. Podstata príbehu sa rozvíja pod príbehom ukradnutého kufra v podobe spomienkových kapitol na život Allana, amatérskeho pyrotechnika, ktorý pomohol zostrojiť atómovú bombu Američanom, neskôr ju nenápadne podložil Rusom. Spriatelil sa s  americkým prezidentom Harry Trumanom, zachránil Winstona Churchilla, pomáhal žene Mao ce Tunga. Večeral zo Stalinom a robil si žarty z jeho fúzov.  Dal sa do služieb tajných agentov, ušiel z gulagu a prešiel cez Himaláje. Knižka ponúka neskutočnú porciu zábavných epizód. Spojivom je vtip, absurdita a sedliacke myslenie starčeka, ktorý ťahal za nitky celého sveta. Pritom mu celý život stačila k šťastiu sloboda, jedlo a kvapka pálenky. Možno preto sa mohol celý život baviť a užívať si ho. V stovke nájde kufor plný peňazí, omnoho viac si však cení nových priateľov a zážitky. Porážajú zločinecký gang, nevyhýbajú sa ani krvavej likvidácii protivníkov a pritom sa všetko začína vykročením z okna domova dôchodcov v „cikacích“ papučiach.

Kniha je o starobe a zároveň kúsku mladosti v nej. Tie najvtipnejšie príbehy zvyknú niekde pri kosti niesť hlboký odkaz. Zasmejete sa, pri čítaní prežijete naozaj liečivú dávku smiechu a rozveselenia. Lenže to nie je všetko. Knižka istým spôsobom dáva odpoveď na otázku, kedy je človek už naozaj starý. Je staroba vecou kostí, alebo mysle? Čo je tajomstvo večného optimizmu a schopnosti vykročiť do záhonu kvetov a vykašľať sa v stovke na všetky istoty. Tie, čo predstavujú len suché papuče, šálku čaju, nepríjemnú opatrovateľku a vlastne nikomu nevoňajú? Allan Karlsson je pre niekoho len literárna postava. Na druhej strane, je v nej kus odhodlania samotného autora, ktorý po päťdesiatke prelomil rutinu života a vydal sa po neschodených chodníkoch rovno k úspechu. Ktovie, čím prekvapí v stovke? Jeho Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol je knihou, ktorú toto storočie potrebovalo  ako soľ. Kvôli vtipu, príbehu aj výpovedi o živote človeka, ktorý nepotreboval veľa a preto prežil viac, ako iní za tri životy…

Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 230421x
Priemerná čítanosť článkov: 4702x

Autor blogu

Kategórie