Založ si blog

Introvertom patrí svet! Akurát o tom nehovoria. ..

Isac Newton, Albert Einstein, Marcel Proust, George Orwell, Steven Spielberg, J.K. Rowlingová, Bill Gates, Charles Darwin a mnohí ďalší majú jednu spoločnú črtu. Vedia sa zahĺbiť do problému tak intenzívne, že nezaspia, kým sa nedostanú k jeho podstate. Okolie často ich myslenie nechápe, ale na konci sú to tí, o ktorých sa hovorí, že tichá voda myje brehy. Introverti.

Kniha Ticho hĺbavej introvertky Susan Cainovej je neskutočným výletom do sveta introvertov. Kniha je postavená ako na klasických štúdiách introvertov a extrovertov, tak aj na záplave vlastných skúmaní autorky, čo jej dáva punc originality. Susan si dokázala svet introvertov všimnúť aj z inej stránky, ako západný svet, ktorý glorifikuje extroverziu.

V knihe Ticho rozoberá burzové krachy aj to, prečo tie najlepšie nápady nikdy nevznikli v kancelárii open space, ale niekde v malej izbe s jedným výkonným mozgom, ktorého nezaujímali brainstormingové šplechy okolia tváriaceho sa dôležito. Susan tak trochu odhaľuje, ako vznikali najlepšie nápady v Apple, či Microsofte a prečo sa obvykle krivka úspechu kloní k zemi, keď líder introvert odchádza z vedenia. Nepriamo tak poukazuje na to, že spoločenský, pro teambuildingový, zábavný, komunikatívny môže byť pre firmu niekedy omnoho väčším bremenom ako prínosom a hovorí, prečo spolupráca zabíja kreativitu. Dá sa byť vôbec kreatívny v skupine? Extroverti povedia, že rozhodne, introverti nepovedia nič a napíšu knihu plnú faktov, kde dokážu, ako hlboko sa ich psychologické protiklady mýlili.

Treba si uvedomiť, že kniha nie je ospevovaním introvertov a zaznávaním extrovertov. Je pomyselným jazýčkom na váhach sveta a podáva návody, ako môžu introverti a extroverti fungovať v jednej rodine. Prečo sú dôležité oba typy a ako môžu introverti na seba prevziať masku extroverzie, aby sa stali pre povrchnejšie vnímanie sveta menšími podivínmi. Niet sa čo čudovať, že kniha sa stala uznávaným bestsellerom. Pracuje s najnovšími psychologickými, medicínskymi aj neurologickými poznatkami a vypovedá o viac ako tretine populácie. Mimochodom radí introvertom, ako uplatniť svoj talent, aké profesie sú pre nich oázou, ako sa stať úspešnými, zachovať si tvár aj kreativitu v povrchnej dobe, ktorá im lezie na nervy.

Ak ste dodnes mali podozrenie, že vás tak trochu nebaví rozprávať sa o počasí, riešiť stále tie isté otázky a konverzovať na „spoločenské témy“, je to kniha o vás a pre vás. Nie je románom ani príručkou. Pútavým štýlom odhaľuje svet introvertov v plnej kráse. Zároveň je veľkou pomocnou barličkou pre všetkých, ktorí niekedy pre svoju introvertnú povahu trpeli. Na príkladoch ilustruje, ako prežiť vo svete, kde extroverti určujú tempo. Ako byť prirodzeným vodcom, vychovať citlivé a introvertné deti a vyzdvihnúť v nich to  dobré. Zladiť dokonalé partnerstvo a čo je najdôležitejšie, uvedomiť si, že hovoriť striebro a mlčať zlato nie je len fráza, ale heslo úspešného introverta.

Voda je údajne všeliek, ktorý nám tečie z kohútika! Ako je to ale v skutočnosti?

23.10.2016

Voda. Základ života na Zemi. Pri dobývaní vesmíru a hľadaní mimozemského života býva meradlom práve stopa vody, ktorá by mohla viesť k tomu, že život vôbec môže vzniknúť. Telo človeka tvorí približne zo 70% voda. Preto by malo platiť, že čo pijeme, tým aj sme. Čím ďalej tým viac sa zdá byť prvkom, ktorý má možno väčšiu moc, ako sme ochotní pripustiť. [...]

Nazrieť do mysle vraha je zaujímavá skúsenosť

02.05.2016

Nie je to samozrejmosť, nie je to niečo tuctové a preto sa aj človek, ktorý je odchovaný na princípoch spravodlivosti, úcty k druhému, alebo trebárs desatore, rád pozrie do mysle človeka, ktorý stelesňuje zlo. Vďaka týmto momentom je nový príbeh V službách zla z pera Roberta Galbraitha veľkým, napínavým zážitkom Už určite netreba Roberta Galbraitha [...]

Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

20.05.2015

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 49
Celková čítanosť: 231236x
Priemerná čítanosť článkov: 4719x

Autor blogu

Kategórie